- Reinig je kranen wekelijks met warm water. Aanvullend is groene zeep (opgelost) een product wat je kraan mooi schoon maakt en geen schade achter laat. Spoel je kraan na het inzepen goed.
- Maak de kraan na gebruik altijd droog met een zachte doek. Als je dit doet, blijft je kraan langer kalkvrij.
Gebruik geen microvezel doek. De haakjes van deze, op het eerste oog, zachte doek kunnen krassen achterlaten op de kraan. Na het douchen kan je de kraan prima afdrogen met je handdoek. Deze heb je toch al bij de hand! Dit advies geldt natuurlijk niet alleen voor douchesets, maar ook voor badkranen en keukenkranen. - Wanneer er toch kalkaanslag te zien is op je kranen, kan je dit goed reinigen met natuurlijke schoonmaakmiddelen. Schoonmaakmiddelen op basis van citroenzuur doen goed werk. Andere zuren, zoals hieronder beschreven, moet je echt vermijden! Deze zijn veel te agressief.
Last van krasjes op zwarte kranen?
Met een simpele zwarte watervaste stift kan je dit prima bijwerken. Durf je dit niet aan? Er zijn ook speciale reparatiesetjes voor krasjes verkrijgbaar.
Wat moet je vooral niet doen?
Er zijn genoeg middelen die je kranen schade aan kunnen brengen. Ook producten die je gewoon in je badkamer hebt staan. Let daarom goed op waarmee je kraan in aanraking komt.
- Gebruik geen reinigingsmiddelen met de volgende bestanddelen:
- zoutzuur
- azijnzuur
- mierenzuur ( Formid acid)
- elk ander agressief zuur
- chloor
- fosforzuur
- Meng nooit verschillende reinigingsmiddelen door elkaar heen.
- Gebruik geen agressieve middelen zoals schuurmiddel, schuursponsjes en microvezel doekjes voor je kraan.
- Gebruik geen reinigingsmiddelen waarop vermeld staat dat ze niet op poreuze oppervlakken kunnen worden toegepast.
Bepaalde huidverzorgingsproducten kunnen je kraan ook aantasten. Denk hierbij aan shampoo, kleurspoelingen, douchegel en vloeibare zeep. Spoel je kranen daarom goed af na gebruik om er zeker van te zijn dat er geen zeepresten blijven zitten.